Ало Ало

Ще използвам заглавието на култовия сериал, за тема на днешната ми статия, защото нагледно илюстрира развитието на този тип технология.

В началото бяха писмата, които пътуваха с месеци, за да стигнат от една държава в друга. Последствие се появи телеграфът и хората по-бързо започнаха да получават съобщения. Еволюцията в комуникациите преминава през телефонните централи, където хората са отивали, за да могат да говорят с друга държава или град и то само с предварителна уговорка.

Малко по малко телефонните апарати започват да се появяват и в семействата на заможните хора. Инсталацията не е изградена напълно, а удоволствието е скъпо.

С течение на времето все повече домакинства могат да се похвалят, че имат телефонен апарат в къщата си, а първата поява на мобилен телефон беше истинска революция. Последва развитие и на тази нова технология, а фантастичните книги и сериали представяха устройства, благодарение на които хората дори можеха да се виждат, докато разговарят.

Е съвсем спокойно можем да кажем, че днес ние живеем в бъдещето, защото от телефоните си, не само можем да се обаждаме къде си пожелаем, но можем да сърфираме в интернет, да използваме приложения за видеоразговор и да сме в непрекъсната връзка с всички наши близки по целия свят.

А вие можете ли да си представите да живеете във време, в което ще получите вест от близките си само чрез писмо, което ще трябва да пътува седмици, за да стигне до вас?

Google+ Comments