Всеки уеб сайт ли трябва да има мобилна версия?

много телефони на едно място

Това е въпрос, който вълнува много компании, както и много потребители. На всички ни се е случвало да искаме да свършим нещо в интернет, но да сме в движение в този момент и да е необходимо да използваме мобилния си телефон. Отваряйки обаче желания уеб сайт да осъзнаем, че той е тотално неизползваем от телефона и да се откажем от задачата леко раздразнени. В Flagman.bg са публикували интересна статия с няколко съвета при изработката на уеб сайт, като са наблегнали и на наличието на мобилен сайт/“responsive“ дизайн. Според тях, добра версия, която да се отваря на мобилни устройства, е напълно задължителна. След кратък размисъл, мисля че абсолютно подкрепям тази теория. Каква обаче е разликата между мобилен сайт и “responsive” дизайн?

Първото е отделен сайт, който е изработен за мобилни устройства. Това е много добро решение за големи и тежки сайтове, както и за такива, чиято функционалност се отличава спрямо това на какво устройство посетителите го отварят. Така наречения „responsive“ дизайн пък е дизайн, който се видоизменя спрямо резолюцията на екрана. Когато отворите такъв сайт на вашия телефон, той открива какви са параметрите на вашия екран и подрежда елементите спрямо него. Това е изключително удобно, защото днес мобилните телефони са най-различни големини и размери. Естествено, преди обаче да изглежда добре на всяко едно устройство, всеки уеб сайт би трябвало да е добре изработен от специалисти.

 Макар и инвестицията в изработката на нито едно от двете да не е малка, то тя си заслужава напълно. В противен случай е много възможно да изгубите клиенти, които иначе бихте ги спечелили. Отделно имиджът на един бизнес до голяма степен се определя вече от неговото онлайн присъствие. Ако то е минимално, клиентите му може да забравят, че той съществува, може дори да се пренасочат към конкуренцията. Ако пък се разочароват от качеството на сайта, е почти сигурно, че ще предпочетат онези конкуренти, които имат по-добър сайт.

Google+ Comments