Да премахнем туристите от своите снимки

Случвало ли ви се е да сте на интересно място, на което да искате да направите страхотна снимка, но преди обектива ви постоянно да се размотават многобройните хора? Пречат ли ви? Изнервят ли ви? Ситуации с подобен сценарии се разиграват всекидневно около Колизеума в Рим, Айфеловата кула в Париж, Пирамидите в Гиза и на всички останали комерсиални места по света. Получава се дори на некомерсиалните, където има по-голям човекопоток.

adobemonumentmodeВъпросът, който респективно си задаваме, когато на снимките ни излизат разни непознати хора, е… какво да правим с тях? Да ги оставим там, запечатани в нашите спомени, или да търсим начин да ги изтрием чрез photoshop колажи или по друг начин?

Любопитно по темата е, че в момента се разработва нов софтуер, който да ни помага Monument-Mode-1именно в тази насока. Неговата функция е насочена към това да засича движещите се от недвижещи обекти, като изтрива първите. Функцията се разработва от учени от Принстънския университет в съдружие с Adobe, като официалното й наименование е Monument Mode. Представена е преди броени дни, на 6-ти октомври, по време на конференцията Adobe MAX, която се  проведе в периода 3-7 октомври в Лос Анджелес.

Софтуерът все още не е достъпен за широко ползване, но според мен в тази технология има бъдеще, стига да я реализират успешно и правилно. Почти всеки човек би се съгласил да използва нововъведението и да има възможност да остава насаме със себе си и красивия пейзаж, вместо за фон да има движещи се автомобили, велосипедисти, пешеходци, туристи, влогъри и т.н. Вие какво мислите?

Допада ли ви тази идея и бихте ли я използвали за собствени цели?

Google+ Comments