Интернет на Луната

Няма да подчертавам значението на интернет в днешния свят, защото благодарение на него се свързвам с вас. Само по себе си дори това не е малко. Но истината е много по-мащабна и интернет се разраства все повече и повече. А ако ви кажа, че дори вече интернет е достигнал до Космоса или по точно до Луната? Как мислите – истина или лъжа?

Всъщност това е абсолютно възможно да се случи през ноември. Новината не идва от някой „жълт“ сайт, а от NASA. Тяхната идея за LunaNet се планира да се реализира съвсем скоро и ще е част от мисията Artemis. Нейната цел е дългосрочна и включва по-дълготрайното присъствие на хора на земния спътник. А осигуряването на интернет е първата крачка за постигането му.

Защо им е подобна връзка в Космоса? Кой ще я използва и за какво? Ясно е, че няма как веднага да се изпратят цивилни и да се получи заселване. Необходими са много проучвания и то не само на Луната. Затова се планира да се изпратят мисии с жени космонавти, както и първия чернокож. Те ще са астронавти и добре подготвени. А тяхната база се планира да се постави на южния полюс на спътника, за да е по-близо до Марс.

Ето и тук идва необходимостта от интернет. Чрез все повечето космически мисии, които целят и запознаване с други близки планети, Луната ще служи като междинна спирка. Ако там има интернет, то много лесно ще се прехвърлят данни и космонавтите ще знаят своето точно местоположение, ако пътуват. Както и обменът на информация ще е улеснен, защото сега е необходимо обратно връщане до планетата ни. А това, от своя страна, крие рискове от евентуални повреди и фатален край.

Изграждането на подобна лунна мрежа е само първата стъпка към осъщественото на интернет достъп в цялата Слънчева система. Звучи невъзможно? Само изчакайте още няколко години и ще се убедите. А ние хората дали ще се разпръснем из нея?

Google+ Comments