Кибератаките и 5 начина, чрез които да се предпазим от тях

A burglar opening a safe that is a computer screenДве неща трябва да запомните за кибератаките – те са напълно реални и могат да бъдат изключително опасни. В какво се изразяват? Ако не сте предпазливи, един умел хакер лесно може да узнае паролата ви за социалните мрежи, да влезе в мейла ви, да разбие защитата и да източи сметката ви през профила ви за онлайн банкиране и т.н.

Но не бързайте да се стряскате, защото има 5 начина, чрез които да подсигурите онлайн сигурността си и да се предпазите от кибератаки по ваш адрес. Важат при сърфиране от каквото и да е устройство – смартфон, таблет, лаптоп и т.н.

1. Внимайвате къде кликате. Има не един и два подозрителни сайта, чието отваряне директно може да ви лепне вирус. Линкове към тях се разпространяват по мейл, скайп, форуми, социални мрежи и т.н. Хубавото е, че повечето от тях не са трудни за разпознаване, защото още от пръв поглед изглеждат съмнителни.

2. Внимавайте какво сваляте. Не е толкова трудно, просто използвайте доверени източници вместо подозрителни сайтове. Аз лично предпочитам да платя няколко лева, но да се чувствам сигурен, отколкото да се възползвам от нещо безплатно и след това да си блъскам главата заради последствията.

3. Подсигурите паролата си. Най-сигурните пароли са тези, които имат букви, цифри и поне един специален символ. Забравете за всякакви смислени думи и числовите реди от типа 123, 123456, 1234567890 или същите, написани на обратно. По-скоро използвайте номера на колата си или рождения ден на кучето в комбинация с няколко букви и символи, които да нямат логическа свързаност за друг, освен за вас самите. И не използвайте една и съща парола навсякъде!

4. Skip the Update. Ъпдейтите не са свързани само с оправяне на бъгове и подобряване на програмата, но също така с модифициране на защитите в нея. Следователно, по-новата версия винаги е по-надежда.

5. Не се доверявайте на публичните мрежи. Свободният WiFi в парка, на центъра, в кафенето или на спирката е супер, но не влизайте в мейла или в профила си за онлайн банкиране оттам, нито изпращайте важни файлове. По-сигурно е да го направите през мрежата у дома. Публичният интернет винаги крие рискове, така че използвайте го за по-рутинни дейности.

Google+ Comments