Плащане със селфи. Това ли е бъдещето?

Представете си следната ситуация: пазарувате през телефона си, плащате посредством мобилно банкиране и вместо да въвеждате PIN или друг вид код, си правите селфи. Снимката ви се ползва като средство за идентификация, което да покаже, че именно вие, а не някой друг нарежда съответния паричен превод.

Това не е някаква налудничава идея, която току що ми е хрумнала. Това е нещо, което вече се случва по света. Системата е пилотно въведена в САЩ и Холандия за всички клиенти на MasterCard. От фирмата възнамеряват да въведат тази услуга в още 14 държави това лято, като първа сред тях вероятно ще е Великобритания. Освен със селфи потребителят ще може да се идентифицира и чрез пръстови отпечатъци. Тази информация е по данни на Financial Times, така че на нея може да се разчита. Чудя се обаче кога ли нещо подобно ще се появи и у нас? И кога ли този метод тотално ще измести пин кодовете ни? Всеки знае, че постоянното запаметяване на пароли за достъп до различни услуги е затормозяващо. Случва ни се да си блокираме телефона, банкоматът да ни глътне картата или дори да не успеем да си отключим собствения компютър. Просто забравяме съответната комбинация от цифри, букви и специални символи.

Иначе по мое мнение това със селфито при плащане с телефон има бъдеще. Просто ще е нужно да мине известно време, докато хората свикат с нововъведението.

Google+ Comments