Безжично зареждане от ново поколение

Времето за зареждане е „ахилесовата пета“ на мобилните устройства и като цяло на всеки продукт, захранван от литиево-йонни батерии. Вече не си спомняме, но зареждането на конвенционален мобилен телефон от вида с физическа клавиатура и монохромен екран, отнемаше няколко часа. Но в замяна на това, батерията можеше да издържа седмици.

С навлизането в ерата на смартфоните се появиха екрани с висока разделителна способност и до 7 инча, с честота на опресняване, която днес надвишава 100 херца. Заедно с това притежават ултра-мощни процесори, графични процесори, видео игри, ToF сензори за камерата, NFC чиповете, WiFi и още, и още. Именно затова хардуерът, който отговоря за захранването на всички опции и регулирането на батерията, вече не издържа повече от ден или ден и половина.

Но технологията за възстановяване на литиево-йонните клетки също претърпя подобрение и Xiaomi представи 80W система за безжично зареждане. Нещо, което надминава дори най-мощните физически (жични) зарядни устройства, налични днес. По този начин 80W Mi Wireless Charging Technology е способна да зареди батерия от 4000 mAh до 10% за 1 минута; 50% за 8 минути и 100% само за 19 минути. За сравнение, същата технология при 30W, въведена през 2019 г., увеличава времето за зареждане три пъти.

Иновацията на зареждане надвишава представите за телефони и постепенно се отправя към електрическите автомобили. Предизвикателство са батериите им, които са неимоверно по-мощни, по-големи и по-тежки от тези на мобилните телефони. В най-ефективните търговски обекти зареждането на автомобил с 500 километра отнема малко повече от час и вероятно не надвишава 80% от капацитета.

Може да звучи далеч в бъдещето, но според мен технологията до няколко години ще стане масова и за телефони, и за електрически автомобили.

Google+ Comments