BioHome 3D – къща от бъдещето

Ние българите може да се горедеем с едно – не малък процент от населението има собствено жилище. Това си е голямо перо и си е истински лукс за западноевропейците. Точно в насока на домовете ще бъде и текстът в блога. Ще е насочен в съвременна посока – био, и ще ви даде една нова идея за строителство – чрез 3D принтиране.

Иновативната технология е разработена и вече може би патентована от университета в Мейн, който се намира в САЩ. Главната им цел е да се подобрят начините на строителство не само от екологична гледна точка, но и от икономически изгодна и времецелева. Както знаете в момента трудът в строителството е високоценен, майстори трудно се намират, а цените на материалите са в небесата, защото има проблем с доставките. Всичко това може да се избегне.

С BioHome 3D чрез помощта на 3D принтер е възможно, като се използват био материали. Тук влизат специални видове смоли и дървесни влакна. От тях се изграждат модули, които са с висока стойност на топлопроводимост. Самото им принтиране отнема няколко дни, а сглобяването на частите за къща около 180 кв. м е половин денонощие. А това включва и основите.

Новите принтирани къщи ще притежават и всички защити при електро и водоснабдяване и свързване. Така че от експлоатационна гледна точка не би трябвало BioHome 3D да се различават от всяка друга сглобяема или монолитна жилищна постройка.

Може да потърсите и още информация за къщите и дали скоро ще се пренесат в България. Аз обаче не успях да открия най-важният параметър – цената на подобно иновативно решение. От описанията с епитети като био, еко и модерно, ми става ясно, че със сигурност няма да е евтино. Въпреки това ще следя темата и дано да е нова алтернатива за по-добър живот.

Google+ Comments