Христин Петков и предимствата на е-правителството

Последователно и устремено, по отношение на информационните технологии по всичко личи, че сме „напред с материала“. Така де, имаме си съвременни географски информационни системи в държавната администрация, е-правителство, скорострелен интернет, а да не говорим, че българин е изобретил компютъра, без който този разговор изобщо нямаше да бъде нужен.

gisПреди около година Христин Петков, бивш изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи“, изтъкна, вземайки наградата за стратегическа визия за използване на ГИС, че в България се усеща осезаемо интегрирането на подобна модерна технология. Тогава той припомни, че пространствените данни се намират в тясна връзка с всекидневната работа на властта на високо ниво и вземането на важни управленски решения е немислимо без подобна иновация.

Истината е, че противно на всеобщото мнение, България като цяло се класира изключително добре по отношение на новите технологии, достъпа до интернет, брой компютри на глава от населението и прочее показатели, според които традиционно се определя до каква степен едно общество е информирано.

Така например всеки, пътувал извън страната ни, ще се съгласи с енергично кимане на главата и вдигане на двете ръце, че у нас интернетът е изключително бърз, а от скоро се радваме и на безплатна Wi-Fi връзка на ключови обществени площади, институции, забележителности и т.н. Доколкото знам, управляващите в Брюксел също са имали подобна идея, но масово доставчиците са скочили против.

Така че вече може да сърфирате в глобалната мрежа с една идея по-високо вдигната глава! 🙂

Google+ Comments