Идеална обработка на снимки с телефон

Във времена на социални мрежи и супер модерни телефони с много MP камери, няма как да си позволиш да качваш лоши снимки. Въпреки че концепцията на Instagram е да се добавят запечатани моменти на момента, то много от инфлуенсърите и потребители прибягват до обработка. Понякога тя се състои в промяна на детайли с фоотошоп, а друг път е просто игра на цветове. Именно за втория вариант е този текст.

След едно проучване от лични наблюдения в социалните мрежи, успях да разкрия кои са трендовете сред публикуваните снимки. Направи ми впечатление, че имаше доста добавени необработени снимки, които обаче са заснети с телефони. Тяхното качество е изключително високо, може би защото съвременните iPhone и Samsung имат над 60 MP камера. А това си се равнява на почти професионален апарат.

За да се постигне ефектът на естествените снимки преди всичко е важен начинът на снимане. За потребителите на Samsung ще споделя, че избирайки PORTRAIT или PRO режим, ще постигнете цветове, които са най-близко до човешкото възприятие. И в продуктите на Apple също може да прибегнете до подобни функции. Друг вариант е просто леко да увеличите или намалите контраста с първичните настойки за снимане. Така те ще изглеждат максимално реалистични, сякаш без обработка.

Друг тренд, който дава усещане за снимки чрез различни ленти, всъщност се дължи на приложение. Това е VSCO. Доскоро най-актуалният му филтър бе M5, който придаваше мекота на фотосите. Сега обаче хит са KC25, което е еквивалент за Kodachrome. Също добър вариант е FT6 отговарящ за Fuji T64. И накрая фаворит за мен е KA3 филтърът на Kodak Ektachrome E100VS.

Завършвам текста и с един съвет. Ако нещо не ви харесва цветно, пробвайте TUMBLR ефекта – или казано с други думи, на черното и бялото. Липса на фокус, неподходящи цветове – всичко това се коригира с тази опция. А пък и съм на мнение, че черно-белите фотографии ще се запазят като вечна класика, която няма да излезе от мода.

Google+ Comments