Как да почистим смартфона си?

Различни проучвания сочат, че мобилните телефони могат да носят голям брой микроби, тъй като постоянно ги пипаме с ръце, оставяме ги върху всякакви повърхности, прибираме ги по джобове и чанти. Дори не се замисляме дали ги използваме по време на хранене. Редовното почистван на смартфоните може да помогне за предотвратяване разпространението на бактерии, дори грип или вирус. Затова освен, че често трябва да мием ръцете си, е препоръчително и да дезинфекцираме и мобилните си устройства.

Преминаването по повърхността на дисплея и гърба на телефона с мокра кърпа и след това подсушаването не е достатъчно ефективно. Ето и няколко съвета какво трябва да направим, за да сме сигурни, че устройството ни няма да е „развъдник“ на бактерии.

Първото условие е да измием ръцете си и да поставим ръкавици за еднократна употреба. След това изключваме телефона си и премахваме кейса, ако разполагаме с такъв. Тъй като много от съвременните модели са водоустойчиви, досегът с вода няма да е проблем за тях. Но не бива да рискуваме да потопим смартфона си директно във вода, защото варовикът може да полепне и да повреди системата. Не трябва да използваме тежки продукти и не трябва да пръскаме директно върху него спрей или дезинфектанти.

За следващата стъпка си подготвяме мека микрофибърна кърпа или друга мека кърпа, например като тази за почистване на очила. Навлажняваме материята леко с вода и добавяме малко количество препарат, който съдържа не повече от 70% изопропилов алкохол. Ако не разполагаме – подготвяме си гореща сапунена вода.

Започваме внимателно да търкаме по повърхността на телефона отпред и отзад, като не позволяваме водата да достига до отворите на мобилното устройство. Почистваме всички ъгълчета и процепи, които могат да съберат мръсотия. След това подсушаваме и повтаряме процедурата и с кейса си.

Препоръчвам слдващия път преди да използвате телефона си, да измиете ръцете си, да внимавате къде оставяте мобилното си устройство и да не пипате лицето си след досег с него.

Google+ Comments