Платформата Android Wear

androidwearСамо преди броени дни Гугъл представи Android Wear – операционна система за преносими устройства – часовници и очила. В последно време компанията активно се стреми към това да стане основен играч на сравнително новия и перспективен пазар на преносими джаджи. Основната част от информацията за новата платформа беше получена от шефа на подразделението  Android и Chrome Сандар Пичая, който излезе със изявление – по време на SXSW той потвърди, че компанията работи, за да може да предложи на разработчиците и производителите значително по-приспособима система за устройства от типа на умните часовници. Интерфейсът на новата платформа ще бъде нелош – прост и същевременно достатъчно привлекателен.

Заедно с новия си продукт от фирмата представиха и ключовите му функции. Преди всичко трябва да се отбележи фитнесът. Ползвателите ще могат да получават информация и помощ по време на упражнения, а също така леко да получават в реално време и данни за скоростта, дистанцията, време на тренировката, карането на велосипед или просто разходка. Също така при часовниците, партньори на Гугъл, активно е използвана и технологията личен асистент Google Now. Пасивни автоматични напомняния ще бъдат изпращани на ползвателя през техните часовници. Те ще могат да работят във връзка със смартфоните и да получават всяко необходимо на собственика уведомление от инсталирано на външно устройство приложение.

За осъществяването на гласово търсене е предвидена командата OK Google. От компанията намекват за многоекранна функционалност на умните часовници. Например твърди се, че потребителите ще могат да използват гласова команда за пускането на телевизора или видеото или възпроизвеждането на определена песен от смартфона. Не е трудно да си представим и по-впечатляващи примери за използването на тази технология – например при автомобилите или интелигентните домове. Например, когато собственикът се прибира у дома да може да зададе гласова команда за отваряне на вратата и т. н.

От компанията не споделиха кога се очаква официална информация за операционната система, но така или иначе предварителната версия вече е достъпна за разработчиците и те ще могат да проверят как действа тя.

 

Google+ Comments