Положителни и отрицателни черти на безжичните слушалки

Днес ще ви споделя впечатленията си от тъй нашумелите безжични слушалки.

Реших най-после и аз да ги пробвам. Естествено, не си взех веднага AirPods на Apple – ако се окаже, че не са за мен, предпочитам да не струват 440 лв. Няма да споменавам точната марка – вместо това ще се допитам до 1-2 анонимни източника, за да сверя преживяването си с преживяванията на други хора (и съответно – други марки безжични слушалки).

Съставих кратък списък с положителни и отрицателни страни на безжичните слушалки по принцип, който да ви помогне да решите дали искате такива.

ЗА:

– Където и да затъквате кабела, през където и да го прекарвате, все ще намери къде да се закачи. При безжичните слушалки този проблем го няма.

– Кабелите са идеални, ако устройството ви е в удобен и близък джоб, но прекалено къси, ако се налага да се отдалечите от него.

– На повечето от нас ни се налага да сменяме слушалки единствено когато им се повреди кабела. Това се случва доста лесно с някои от тях, но даже и по-издръжливите рано или късно се предават.

ПРОТИВ:

– Качеството на звука на безжичните слушалки е по-лошо. Това се дължи на нарушения в Bluetooth сигнала. Вероятно при по-скъпите нещата стоят по-добре, но доколкото разбрах от краткото си проучване, засега безжичните слушалки дават стабилно по-ниско качество от жичните.

– Безжичните слушалки са на батерии. Доколкото прочетох, даже Airpods на Apple издържат едва около 5 часа продължителна употреба (макар че си струва да се спомене, че за кратко време зареждане успяват да се заредят доста добре). Всеки сам си преценява дали това го устройва.

– Цената не е за подценяване – безжичните слушалки са значително по-скъпи от жичните. Идеята е, че ще издържат много по-дълго време поради липсата на кабел, който да се разваля, и това оправдава цената – стига да не ги изгубите.

Общо взето това е най-важното, което трябва да знаете за безжичните слушалки. Кой вид ви устройва повече зависи от нуждите ви.

Например на мен ми е много удобно да прибера телефона си в раницата си докато карам колело из града, без да се притеснявам, че ще ми падне от джоба – това означава, че за да слушам музика докато карам колело ми трябват безжични слушалки. Не ми се е налагало досега да ги използвам повече от 2 часа без почивка, тоест животът на батерията не ми пречи. От друга страна обаче, по-ниското качество на звука се усеща и малко ми разваля удоволствието от музиката.

Общо взето, имат си положителни и отрицателни страни, но удобството на безжичните слушалки ме убеди скоро да инвестирам в по-висок клас.

Имате ли препоръки или просто да си взема на Apple?

Google+ Comments