Съдбата на Nokia в ерата на смартфоните

Светът на технологиите е уникално пространство, където е възможно да преживееш както възход, така и падение не един, а многократно. Този феномен е особено забележим в историята на Nokia – име, което някога беше практически синоним на понятието “мобилен телефон”. Днес обаче, телефоните под марката Nokia изглежда се изправят пред ново изчезване от пазара, след като техният производител, HMD Global, обяви планове за разработване на собствена марка. Това представлява горчиво повторение на събитията, които доведоха до забвение на някогашния пазарен лидер преди десетилетия.

В светлината на тези промени, HMD извърши пълно преобразяване на своя сайт и социални канали. Страниците на Nokia Mobile бяха затворени, а на тяхно място се появи новият бранд – Human Mobile Devices. Очаква се това да бъде името на новите смартфони, които компанията ще представи.

Компанията уточни, че марката Nokia ще продължи да съществува в класа на feature phones, където се включват и “преродените” модели 3310 и 8110. Същевременно, старите модели се предлагат на сериозни намаления в онлайн магазина на компанията, докато новите устройства се обещават да бъдат “здрави, забавни, сигурни, бързи и достъпни”.

Повторното падение на Nokia илюстрира жестокостта на технологичните промени, особено след дебюта на iPhone и преди всичко липсата на адекватна стратегия за адаптация към новите реалности на пазара на смартфони. Microsoft придоби мобилния бизнес на Nokia в опит да наложи Windows-базираната Lumia серия, но не успя да се наложи на пазара, в крайна сметка отказвайки се от бранда и платформата.

Сегашното решение на HMD да се фокусира върху развитието на нова марка подчертава стремежа на компанията да остави зад гърба си тежкото наследство и да започне на чисто. Въпреки това, преходът представлява едновременно край на една ера и начало на нова глава, което със сигурност ще бъде наблюдавано внимателно от технологичната общност и потребителите.

Google+ Comments