Рекорден растеж в премиум сегмента на смартфоните през 2023 г., Apple запазва лидерството

През 2023 година пазарът на премиум смартфони (с цена поне 1000 лева) постигна рекорден ръст, като Apple се запази като лидер с пазарен дял от 71%, последвана от Samsung с 17%. Това отчита анализът на пазарните проучвания на Counterpoint.

Според тях, глобалните продажби на премиум смартфони през 2023 година са нараснали с 6% на годишна база, което е рекорд за този сегмент. Този ръст е в контраст с прогнозираното спадане на общия пазар на телефони.

Интересното е, че почти един от всеки четири смартфона, продадени в световен мащаб през 2023 година, попада в премиум сегмента. Анализаторите от Counterpoint подчертават, че промяната в моделите на покупка на смартфони от потребителите е пряко свързана с нарастващото значение на тези устройства в ежедневието ни. Така хората са готови да похарчат повече за по-качествено устройство, което може да се използва по-дълго време.

От друга страна, притежаването на скъп смартфон се е превърнало в символ на статус, особено в развиващите се пазари, където потребителите преминават от смартфони от среден клас към премиум модели, често благодарение на благоприятни възможности за финансиране и сезонни промоции.

През 2023 година Apple запазва лидерството си в премиум сегмента, въпреки че дялът ѝ спада от 75% през 2022 година до 71%. Samsung печели един процентен пункт, достигайки 17%, благодарение на силните продажби на традиционната си флагманска линия Galaxy S23, както и на двата си най-продавани сгъваеми модела – Galaxy S Flip 5 и Galaxy Z Fold 5.

Huawei увеличава своя дял с 2% и завършва с 5% общо, като има силни резултати в Китай благодарение на серията Mate 60, която се появява с широко обсъждания 7 nm процесор, произведен под сериозни санкции от страна на САЩ.

Основният ръст на световния пазар на премиум смартфони се дължи на Китай, Западна Европа, Индия, Близкия Изток и Африка. Отбелязва се, че Китай, Индия, Близкият Изток, Африка и Латинска Америка вероятно ще поставят нов рекорд по отношение на продажбите на премиум смартфони, като Индия се развива най-бързо в този сегмент.

Google+ Comments