Ще купуваме ли все по-малко телефони?

Приветствам идването на новата ни година с интересно проучване. Според анализаторите Canalys тенденцията от последните три месеца, а и за поне година или две напред ще е една. Тя ще включва покупка на все по-малко телефони от страна на потребителите. А този феномен се дължи на две явления.

Първият е този, който няма как да заобиколим – икономическият. Заради повишаването на лихвите на кредитите и покачване цените на суровините и работна ръка, производителите са много прецизни в подаването на заявки за нови телефони. Това до голяма степен свива пазара и дава нов удар върху икономиката.

Интересното е обаче, че вместо дефицит при мобилните устройства, потребителите почти не усещат липсата им. Причината отново може да отдадем на икономически фактори, но има и още нещо. От анализаторската компания отчитат, че вече хората искат да сменят телефоните си само при необходимост или при наистина голяма иновация. След избълването на толкова много нови модели, които обаче са просто в различен клас спрямо броя на екстрите, няма изненади.

Липсата на интерес и сериозни иновации е една от причините, но не бива да се пропуска и още един важен фактор, който често е изтъкван и от маркетолозите. Това е привързаността и доверието на потребителите към марката. Засега най-големите защитници и последователи са тези на Apple и в частност в САЩ. В тройката попадат Samsung и Xiaomi, които затвърждават позиции в среден и нисък клас, главно в азиатските страни.

Всичко това довежда до спад от близо 20% на предлагане на пазара на мобилни устройства. На база тези данни се очаква, че няма да има промяна през следващите поне 2 години.

Google+ Comments