Трябват ли им на децата смартфони?

Възрастта, на която даваме на децата си собствени смартфони, намалява все повече и повече. Според едно американско проучване, една трета от децата в САЩ си служат със смартфон преди да навършат годинка – преди да са се научили да говорят, пък камо ли да пишат или четат. До 11-годишна възраст, половината от децата вече имат собствен смартфон. Определено се надявам нещата да не стоят по този начин в България, но може би тези надежди са напразни.

Няма да всявам морална паника относно съвременните технологии. Вместо това ще се опитам да разгледам доколко са нужни тези технологии на подрастващите и доколко можем да ограничим тяхната употреба.

Според мен деца, които все още не могат да общуват ефективно, нямат нужда от смартфон, таблет и други подобни устройства. При огромното количество проучвания, които описват колко вредни могат да бъдат за все още развиващите се съзнания на малките деца, да не говорим за зрението им, ми е чудно кой родител би дал телефон на 2-годишно. Вярно е, че децата имат нужда от постоянни занимания, но трябва да има по-ефективен начин да се отвлече вниманието им.

При по-големите деца проблемът е значително по-комплексен. Да лишиш дете на определена възраст от смартфон в много случаи означава да го лишиш от нещо, което всички негови връстници имат и използват постоянно. Колкото и да не ни харесва, учебните заведения представляват също социална среда, в която децата за първи път се сблъскват с желанието – и да, нуждата – да бъдат приети и харесвани. Това носи със себе си и типично човешкия навик да се отхвърлят всички, които по една или друга причина могат да се нарекат „различни“. Децата бързо се учат едно от друго да съдят различията – и да намират такива в най-малките подробности, от поведението до начина на обличане. Когато родителите допринасят за ситуация, в която детето се чувства отхвърлено от околните, те стават част от проблема.

Може би най-доброто решение е, когато дойде приемливо време детето да бъде въведено в тези технологии, това да стане с фокус върху разумната им употреба. А кога е това приемливо време е въпрос на лична преценка.

Колко време на ден е разумно едно дете да прекара на телефона си според вас?

Google+ Comments