Улови перфектния кадър със смартфона си

Фотографията е магия, усещане и изкуство. Снимките разказват история, връщат спомени, чувства и разкриват красотата на заобикалящия свят. Фотографията е скъпо удоволствие, но в наши дни, с напредването на технологиите, се появиха много мобилни телефони, които снимат също толкова добре, колкото и някои полупрофесионални фотоапарати. Те са компактни, удобни, а и са с нас навсякъде и по всяко време. Ето защо ви предлагам няколко съвета как да усъвършенствате фотографските си умения, използвайки само смартфона си.

Започваме с фокуса. Смартфоните притежават сензорни екрани, с които фокусирането се улеснява и желаният обект изпъква. Ако камерата се затруднява или кадърът е размазан, опитайте да снимате от по-голяма дистанция или активирайте светкавицата.

При заснмане на портрет обаче, избягвайте изкуственото осветление. И по-модерните смартфони не могат още да контролират температурата на LED светлината или да насочват светодиодите в желаната от нас посока. Затова, ако искате да избегнете „червени очи“ или остри сенки на снимките, изключете flash-а. При нужда пуснете осветителни тела в помещението или композирайте модела с лице към източника на светлина.

Искате снимките наистина да се получат добре и да са с високо качество? Тогава намалете ISO-то. Това е сензорът, който улавя светлината, преминаваща през обектива. Дразнещите „гранулни“ или „шумни“ снимки са резултат точно от високата стойност на ISO-то. Тя ви е необходима само при ръчен режим на снимане на по-затъмнени места. За да снимате на ниско ISO при слаба светлина, ползвайте статив.

Качеството на снимките зависи и от усета на потребителите. Той играе роля за композицията на кадъра, която е сред най-важните неща при фотографията. Затова, за по-голямо улеснение, всички смартфони имат вградена функцията „Grid“, която разделя снимката на равни части – хоризонтално и вертикално. Ползвайте точките от пресичането на линиите като ориентир къде трябва да попадне основният обек в кадъра. Тези линии помагат и снимката да не излезе „крива“. Дори да е заснет най-красивият пейзаж, то той би изглеждал аматьорски с разкривен хоризонт.

Използвайте тези основни съвети и се наслаждавайте на красиви снимки, запечатили най-вълнуващите моменти от пътувания и специални поводи.

Google+ Comments