Защо Samsung Galaxy S6 Edge има заоблени ръбове на дисплея?

selection-p0eМиналата година Самсунг представиха модела си Galaxy Note Edge, чиято дясна страна на дисплея беше заоблена. Отзивите, които той получи, бяха противоречиви. Едни се възхищаваха на тази иновация, а други не виждаха смисъл от нея. Тази година компанията представи Galaxy S6 Edge – този път със заоблен дисплей и от двете страни. Моделът изглежда стилно, стои добре в ръката, но някои все още се питат защо им е това нововъведение.

Обяснението на южнокорейския гигант беше свързано с един недотолкова познат у нас термин на име FoMo (fear of missing out), което на наш език означава страх да не пропуснем нещо. Той представлява психологическо разстройство, свързано с модерните технологии. С прости думи – постоянната нужда да си проверяваме Фейсбука, Туитъра, Гугъл плюс и т.н, а също и страха да не пропуснем обаждане.

Заоблените краища на S6 Edge модела са просто отговор на тази нужда. Според проучване на Samsung не е учтиво в социални ситуации да отговаряш на съобщения и обаждания, както и постоянно да си проверяваш телефона. Участниците признават, че се чувстват раздвоени между това да бъдат социално учтиви и да поддържат връзка с любимите си хора в случай, че се появи нещо спешно.

Ето защо от Samsung са разработили заобления екран – когато смартфонът е сложен с лице надолу, заоблените краища позволяват да се вижда част от дисплея. На потребителите се дава възможност да въведат 5-има от своите контакти, като на всеки от тях отговаря определен цвят. Така, когато някой от тези петима души се обади, потребителят ще види цвета и веднага ще разбере кой се опитва да се свърже с него, без да обръща телефона си. С дискретно докосване на сензора за пулс, разположен на гърба на смартфона, той ще изпрати автоматично съобщение към човека, който го търси. Видимата част на заобленото място на екрана също така позволява да виждате известия и да добавяте контакти, с които най-често общувате.

Google+ Comments