“Apple” отново демонстрира сила

appleХорската страст да се правят всякакви списъци, подредби и класации, е родила още една. Става въпрос за ежегодната класация на  Millward Brown Optimor за измерване на рейтингите. Тя включва стоте най-известни, най-влиятелни и съвсем естествено най-скъпи марки. И едва ли ще учудя някого при този бум, който бележи в последните години развитието на технологиите, ако ви кажа, че седем от първите десет места са свързани именно с техниката. Но по същество. На първо място, абсолютен лидер, както и миналата година, е компанията  “Apple”. Стойността й е оценена на 184 милиарда долара. Така че почитателите на тази марка могат наистина да празнуват, защото тази позиция показва не просто моментно високо ниво, а и възможност за значително развитие и в бъдеще. На второ място – почетно, но все пак второ – е компанията Гугъл. А на трето IBM, оценявана на 112 милиарда щатски долара. “Майкрософт” също попада в челната десетка и сега внимание – жестока обида за южнокорейския гигант „Самсунг”, който е поставен на недотам престижната 30-та позиция.

Разбира се, че подобни подредби и измерване на рейтинга винаги будят несъгласие и се тълкуват нееднозначно от потребители, анализатори и почитатели, но безспорен факт е, че в последните години Макинтош показват мускули и не отстъпват водещата позиция.

Главният ръководител на класацията Ник Купър прави много обективен анализ на подредбата: В борбата за лидерство на пазара на смартфони “Самсунг” успяха да увеличат стойността на бранда благодарение на иновациите и постоянното увеличаване на пазарния дял – и като следствие от крупните суми, които влагат в реклама. Независимо от това обаче – споделя Купър – „Ейпъл” съхраняват първото си място в класацията заради изключителната сила на марката в бизнес сектора. Хората продължават да ги харесват, независимо от цената.

 

Google+ Comments