Първия смартфон с марка Jolla

Компанията Jolla, която се занимава предимно с разработване на операционни системи, направи представяне на първия си смартфон. Той разбира се ще работи под операционната система разработена от компанията, която се нарича Sailfish OS и се явява като продължение на MeeGo, която бе използвана в модела на Nokia – N9.

Устройството най-вероятно ще се нарича само Jolla и ще предлага нещо по-различно от това, което виждат потребителите по търговската мрежа. Това, което се различава от останалите устройства, е интересният интерфейс и самата операционна система, която поддържа всички приложения под Android.

jollasailfishhandsonlead01

Процесорът ще бъде двуядрен и ще поддържа LTE мрежи. Дисплеят на устройството ще бъде сензорен 4,5 инчов Estrade, като все още резолюцията е неизвестна. Вградената памет е 16 гигабайта, като има слот за картите microSD. Камерите са две, като основната е 8 мегапикселова подкрепена с автофокус, LED светкавица и поддръжка на видеозапис във Full HD формат. Сред безжичните модули са Bluetooth, WiFi и NFC.

Може би най-голямата атракция при Jolla е, че когато потребителя реши да смени задния панел на апарата, автоматично се променя интерфейсът на Jolla. Тази екстра се нарича The Other Half  и според самия панел се променя цвета на менюто, шрифта, мелодията на звънене и т.н. Цветовете на панела са бял, зелен, оранжев и светло син.

Всеки, който желае, може да направи предварителна поръчка за смартфона Jolla, като цената на която ще се предлага е 400 евро. Според интереса на различните пазари, телефонът ще се появи в този на Европа до края на тази година.

Google+ Comments