Нови опити на Nokia да се задържи на повърхността

nokiiaТака се получи, че последните модели, произведени от финландската компания, не бяха особено успешни. В голяма степен разочарованието на потребителите дойде от изоставащата операционна система и от влошеното качество на самите телефони. Компанията претърпя сериозни загуби, даже се стигна до там да се говори за краха й. Но финландците не кършат безпомощно ръце и продължават борбата с всичките си сили. И независимо от резултатите, заслужават уважение за усърдието си.

Да се върнат старите клиенти, винаги е по-трудно от това да се спечелят нови и именно затова компанията реши да се насочи към Китай. Стивън Елоп заяви, че именно преходът към китайския пазар е стъпката, която ще спаси фирмата.

Разбира се, с това антикризисните мерки не свършват и от компанията изненадват с още две новини, които са насочени към техните потребителски групи. Модерната част от своите клиенти компанията загуби. При това безвъзвратно, въпреки че в момента технологиите не се развиват с изключителната скорост отпреди година-две, финландците няма как да им насмогнат без радикални промени и огромни разходи. Затова от компанията решават да се концентрират върху потребителите в една по-улегнала възраст и върху тези, които избират смартфона си не по възможностите, които той предлага, а по цвета на корпуса или просто по външния му вид, гледайки на него преди всичко като на допълнителен аксесоар.

За първата половина се предлага новата версия на стария хит Nokia 1280, която ще се казва Nokia 105. Много хора на улегнала възраст не обичат промените и нямат никакво желание да преминават на сензорни телефони и на смартфони. Добрият стар телефон с малки размери и големи бутони, идеални за отслабеното им зрение, няма как да не е по вкуса им.

За втората група е Nokia 928 Lumia. Новата модификация има всички предпоставки да повтори подвига на Lumia 800 с необичайния дизайн и крещящи цветове на корпуса, които го направиха най-предпочитания за момичетата подарък. От фирмата обаче са решили да направят корпуса метален – безспорно подобрението на материалите е плюс и ще доведе до една по-голяма устойчивост и вероятно до по-малко повреди. Иначе потребителите могат да очакват две ядра, голям 4.5-инчов дисплей и 16 GB обща памет. Както и при предишните модели, и при този производителите не са особено разговорливи – но отсега е ясно: дизайнът e изключително модерен, телефонът е снабден с добра 8-пикселова камера и оптика Carl Zeiss.

 

Google+ Comments