Факт е първият руски промишлен смартфон за железничари

Съвсем наскоро, в рамките на международното изложение InfoTrans-2013, посветено на информационните технологии в транспорта, беше представен първия железничарски смартфон на ОСAndroid. Кодовото му название е FRMD101A и крие зад себе си ултразащитено устройство за връзка, снабдено с вграден баркод скенер и четец за смарткарти.

promeniРазработката е на 100 % руска. Основава се на силата на двуядрен процесор с тактова честота 1.2 ГХц. Работната му памет е 512 Мб, а капацитетът за съхранение – 4 Гб. В допълнение той поддържа SDHC карта с ограничен до 32 Гб обем.

Терминалът е снабден с достатъчно голям, 4.5-инчов сензорен екран, за който е важно да се отбележи, че може да се използва и с ръкавици, което е от голямо значение за студените месеци на годината.

Има и вградена камера – 5-мегапикселова, със светкавица.

FRMD101A се явява свръхзащитен смартфон. В подкрепа на това са фактите, че той издържа на падане от почти двуметрова височина,  55-градусови жеги, както и студове до 20 градуса под нулата. Корпусът може да се похвали със защита  IP54, което позволява апаратът да се ползва при всякакви метереологични условия, дори под проливен дъжд или в снежна буря.

Този удароустойчив и на практица неущожим телефон е предназначен преди всичко за нуждите на железопътния транспорт – за жп служители, за работници на гарите, обхождащите и проверяващите техническоот състояние на вагоните и др.

Нововъведението вече е факт в няколко участъка от руските държавни железници и с помощта му работниците осъществяват в електронен вариант операции, които до момента са правени на хартия.

Създателите уверяват, че в скоро време устройството може да се превърне в хит и сред другите видове транспорт, както и на митниците, пощите, в складовете и дори в армията, въобще да влезе в масова и повсеместна употреба.

Е, дано скоро го видим и в ръцете на служителите на БДЖ.

 

 

Google+ Comments