“Хитрата лисица”

В началото беше словото и словото беше Firefox. Повече от десет години стотици милиони интернет потребители по цял свят го познаваха като един от най-добре оптимизираните web бръузъри. Въпреки това компанията съвсем наскоро реши да увеличи армията си от фенове и се зае сериозно с разработка на собствена операционна система.

Кодовото й име е Boot to Gecko и е безплатeн продукт, предназначен за смартфони и таблети. Работата по нея е възложена на компанията Mozilla Foundation. Стартът е даден на 26 юли 2011 г., когато представители на Mozilla официално съобщават, че започват работа по проекта. След повече от половин година, през февруари 2012 г., испанската фирма Telef?nica заедно с фирмата изпълнител преминават към конкретни действия – разработват концепцията на Open Web Device, а по-късно е пуснат и първият прототип на устройството с процесор  Qualcomm.

fox

По същото време дори тръгват слухове за сътрудничество на “хитрата лисица” с Deutsche Telekom. Така или иначе един от поредните пресрелийзи на компанията разкрива наведнъж всички факти около новата разработка. Създателите в края на краищата решават да се откажат от неизвестния за широката публика бранд Boot To Gecko и да го заменят с далеч по-разпознаваемия Firefox.

Само преди два-три месеца специално създаденото подразделение Geeksphone започна продажбата на устройства, базирани на новата ОС, които предизвикаха небивал интерес сред потребителите. За специалистите вълнението на публиката беше съвсем предвидимо. Операционната система се базира на собствен Web API, който поддържа стандартни телефонни функции – звънене, работа с sms съобщения, Bluetooth, NFC и т. н. Покрай това разработчиците предвиждат да използват част от кода на мега популярната ОS Android в модулите за поддръжка на драйвърите и ядрото. Също така те планират да осигурят широката поддръжка на W3C Device API, включително и System Information API, която осигурява пълен достъп от уеббраузъра към системния извод, датчиците, звука и мрежовото оборудване.

Друга особеност на новия продукт ще бъде фактът, че той ще работи само с приложения, написани на HTML5, CSS и JavaScript. Тези ограничения ще са в полза на клиентите, доколкото тези езици за програмиране ускоряват системата при изпълнението на повече задачи.

Конкурентни преимущества са и ниските изисквания към мощността на процесора и бързото изпълнение на несложните приложения.

Google+ Comments