Intel пусна първия си LTE чип

В края на лятото и началото на есента на 2013 година на пазара на безжични мрежови процесори се случи достатъчно значимо събитие – на бойното поле се появи нов играч в лицето на корпорацията Intel. Вече всички най-съвременни модели смартфони и таблети ще могат да бъдат оборудвани с LTE мултирежимните процесори, пуснати от фирмата. Благодарение на своите възможности новият артикул ще може да се използва в редица страни на различни  LTE мрежови честоти, от две до четири G.

Инженерите, които са проектирали архитектурата на Multi-Com, са получили отлични резултати при обединението на мобилна и редовна комуникация в рамките на една-единствена платформа, нивото на шума по линията е намаляло значително.

ltechip

Също така трябва да се обърне внимание и на това, че функциите за проследяване съвместно с настройките на антената позволяват съществено да бъде намалено потреблението на електроенергия, като в същото време се увеличава работата на устройството без необходимост от свързване с електрическата мрежа. По думите на представители на Intel новият чип е уникален и с това, че ще е способен да поддържа VoLTE технологията.

Трябва да се има предвид и фактът, че печатните платки са много по-малки от предшестващите ги образци, което непосредствено влияе на възможността за създаване на устройства със съвсем нови форми. Със започването на новата година, процесорът ще бъде монтиран във всички нови устройства за мобилни комуникации. И благодарение на новата технология ползвателите им ще имат възможност за предаването на по-голям обем от информация, а операторите – за повече трафик мрежи, което ще доведе до нарастване на търсенето на услугите им.

И този идеален сценарий обаче има своите недостатъци – производителите ще трябва да пускат устройства с голямо количество радиочестотни детайли, което пряко ще повлияе на разходите за производство, съответно – и на крайната цена.

 

Google+ Comments