Как да си изберем смартфон?

Много често може да чуете от познати и приятели въпроса: Какъв телефон да си купя? Да се отговори с една дума на този въпрос, е невъзможно. Хората са различни и съответно – представите им за това, какво искат. И още един много съществен момент – различни са и финансовите им възможности. За един телефон за 1000 лева може да е прекалено скъп, а за друг – напълно достъпен. Като прибавим към това, че и пазарът на този вид устройства е доволно динамичен – повечето от водещите производители променят моделните си линии поне два пъти в годината – и няма как да се следят всички новости, чийто и да е съвет няма как да съответства напълно на личните предпочитания и възможности.

Но пък това не пречи днес да дадем някои опорни точки за това да се направи правилният избор.

Първият въпрос, на който трябва да си отговорим е що е това смартфон и по какво се отличава той от телефона. Накратко казано, това е хардуерно-софтуерен комплекс, който представлява миникомпютър. Той разполага със собствен процесор, памет и собствен набор от команди, наречени API. Именно наличието на API кардинално различава умния телефон от обикновения.

Но да преминем към въпроса – кои са ония базисни неща, които трябва да преценим, преди да вземем решение.

Операционната система. Повечето хора днес правят избора си именно на базата на възможностите, които тя дава на устройството. През пазара минаха много операционни системи, но в момента има три основни конкуриращи се – Apple iOS, Google Android и Windows Phone. Всяка от тях има своите предимства и недостатъци и ако сте решили да се сдобивате със смартфон, ще е добре да претеглите плюсовете и минусите им и да се спрете на една от тях.

Естествено, че второто нещо, което трябва да изберете, това е диагоналът и типът на екрана. Размерът на дисплея пряко е свързан с размерите на телефона – колкото по-голям е той, толкова по-голям ще е и корпусът. И тук най-общо делението е на три групи: до 4 инча, от 4 до 4.9 и над 5 инча. В първата група попадат устройства от начално ниво, което, разбира се, е свързано и с техническите параметри. Ако искате по-балансиран модел, обърнете внимание на втората група – именно тук може да намерите както и евтини, така и флагмански модели. А ако искате с един куршум да убиете два заека и да съчетаете смарфона с таблет, трябва да се спрете на модел с дислей пет и повече инча.

Апаратната част и паметта също са много важни и тук трябва да разгледате много добре параметрите и да ги съобразите с това, за което ще ползвате придобивката си.

Камерата – да я споменаваме ли въобще! То е ясно, че трябва да е на ниво. Основното, което трябва да проследите при нея, е сензорът. Колкото по-добър е той, толкова по-качествени ще са снимките.

И завършваме с автономността, или с издръжливостта на батерията. Макар че всичко започва от нея. Все пак мобилните устройства са удобни именно заради независимостта си. Е, колкото повече, толкова повече и по-добре – това е принципът за работното време на акумулаторната батерия.

Google+ Comments